08.10.2019

„DOBRY PRZEPIS NA BEZPIECZEŃSTWO” - kampania w branży mięsnej

Państwowa Inspekcja Pracy rozpoczęła trzyletnią kampanię pod hasłem „Dobry przepis na bezpieczeństwo”, obejmującą działania o charakterze informacyjnym i prewencyjno-kontrolnym, adresowaną do pracodawców/przedsiębiorców, a także pracowników służb bhp, technologów, pracowników odpowiedzialnych za produkcję (w tym służb utrzymania ruchu) i pracowników nadzoru zajmujących się przetwórstwem mięsa.

Celem kampanii jest przede wszystkim ograniczanie zagrożeń wypadkowych i zawodowych w zakładach branży mięsnej oraz umożliwienie pracodawcom dostosowania swoich przedsiębiorstw do obowiązującego prawa w ramach samokontroli.

Okręgowy Inspektorat Pracy w Olsztynie zaprasza pracodawców do udziału w programie prewencyjnym. Pracodawcy, którzy zdecydują się na udział w programie, opartym na zasadzie samokontroli, uzyskują pomoc inspektorów pracy w efektywnym dostosowaniu przedsiębiorstwa do obowiązującego prawa.

W tym celu w dniach 15 i 29 października 2019 r. w siedzibie OIP w Olsztynie oraz 17 października 2019 r. w oddziale OIP w Ełku zaplanowano szkolenia dla pracodawców prowadzących masarnie lub ubojnie. W trakcie szkoleń omówione zostaną m.in. podstawowe obowiązki pracodawców w zakresie ochrony pracy oraz bhp, związane z zatrudnianiem pracowników oraz ich przygotowaniem do pracy, najczęściej występujące zagrożenia w zakładach przetwórstwa mięsnego, w tym związane z obsługą maszyn i urządzeń, wykonywaniem prac transportowych a także narażeniem pracowników na czynniki szkodliwe dla zdrowia oraz metody ograniczania tych zagrożeń.

Uczestnicy otrzymają materiały informacyjno-szkoleniowe i informacyjne wydane nakładem Państwowej Inspekcji Pracy, w tym listę kontrolną z komentarzem, zawierającą wskazówki do przeprowadzenia samokontroli. Na jej podstawie pracodawcy będą mogli dokonać oceny warunków pracy w prowadzonych przez siebie przedsiębiorstwach i podjąć niezbędne działania naprawcze. Udział w szkoleniu oraz materiały informacyjne są bezpłatne.

W 2020 r. w całym kraju będą prowadzone przez inspektorów pracy kontrole pracodawców prowadzących działalność w ww. branży. Pracodawcy, którzy wezmą aktywny udział w programie i podejmą skuteczne działania naprawcze będą mieli możliwość zapewnienia pracownikom bezpiecznych warunków pracy a także unikną konsekwencji związanych ze stwierdzeniem przez organy kontrolne nieprzestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.

Zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej http://www.bhpnatak.pl/index.html gdzie znajdziecie Państwo więcej informacji na temat kampanii „Dobry przepis na bezpieczeństwo” prowadzonej przez Państwową Inspekcje Pracy.

Więcej informacji na temat organizowanych przez OIP w Olsztynie szkoleń można uzyskać po numerem telefonu: 89 5141321.

autor: Wojciech Plewik


GIP Przejdź do GIP
Porady prawne

Kalendarium

PWŚCPSN
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123

Wypadki


  • banner127449
  • banner123392
  • banner123390
  • banner123448
  • banner179484
  • banner49902
  • banner123391
  • banner146264
  • banner205933
  • banner201679